9 Eylül 2015 Çarşamba

Spor içecekleri - Yarışlarda sıvı alımı nasıl olmalı? - 2

yazının birinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz. 


Sıvı Alımında Yedi Kural


  1. Midenizden bağırsaklarınıza giden suyun oranı midenizde aslında ne sıvı olduğuna bağlıdır. Eğer orada çok fazla su varsa, mideden bağırsaklara giden sıvı sel gibidir, eğer az varsa damlayan musluk gibidir. İşte bu yüzden egzersiz öncesinde midenize hatırı sayılır bir miktarda su doldurmalısınız. 200-300ml başlangıç için iyi bir miktardır. Başlarda biraz rahatsız hissedeceksiniz, bu yüzden antremanlarda bunu deneyip kendinizi bu hisse alıştırmaya çalışın.
  2. İnce bağırsağınıza düzenli olarak sıvı alınmasını sağlamak için (zira su burada emilip, kana karışır) her 10 dakikada üç-dört küçük yudum veya her 15 dakikada beş-altı küçük yudum sıvı almalısınız. 
  3. Eğer egzersiziniz 60 dakikadan az sürecekse içeceğinize karbonhidrat eklemeniz gerekmez, sade su yeterlidir. Daha uzun süreli egzersizlede karbonhidrat gereklidir. 
  4. Yıllar boyu süren araştırmalar göstermiştir ki, 5-7% oranında karbonhidrat içeren içecekler en ideal olanlardır, ki ticari markaların çoğu bu orandadır. İsterseniz siz de; bir litre suya beş yemek kaşığı (75gr.) şeker ve emilimi kolaylaştırmak için yarım çay kaşığı tuz katarak 6% oranında karbonhidrat içeren kendi içeceğinizi yapabilirsiniz. 
  5. 6% lık "basit şekerli" içecek midenizden %6 lık "glikoz polimerli" içecekle aynı hızda boşalacaktır. Yani ikincinin birinciye göre daha çok enerji vereceği veya daha hızlı emileceğini düşünmeniz için hiç bir sebep yoktur. 
  6. Genel inanışın aksine soğuk içecekler soğuk içecekler vücudunuz tarafından haza hızlı emilmezler. Böyleyken egzersiz sırasında soğuk içecek içmek sıcak içecek içmekten daha çok tercih edilir. Eğer soğuk içmek sizin daha çok sıvı almanızı sağlıyorsa içeceklerinizi soğuk tutun. 
  7. Bol sıvı almak sindirim sistemi problemi yaşama riskinizi ARTTIRMAZ. Aksine birçok karın probleminin sebebi yetersiz sıvı alımına bağlı dehidrasyondur. Dehidrasyon bulantıya ve kan aşıkının azalmasına bağlı olarak sindirim sistemi problemlerine sebep olur, yani sıvı almaya devam edin.

Su zehirlenmesi

Dokular arasında ozmatik basıncın sodyum kaybına bağlı olarak bozulması durumudur. Örneğin terlediğimizde derimiz suyla birlikte sodyumu da dışarıya atar. Eğer kaybedilen sıvıyı sade suyla yerine koymaya çalışırsan kanda sodyum açığı oluşur ve yukarıda bahsedilen durum ortaya çıkabilir. İki önemli sonucu vardır. 
  •  Birinci sonuç; Vücutta aşı miktarda sıvı toplanması (overhydration) hücre içi sıvı miktarının armasına bağlı olarak hücresel fonksiyonların bozulmasıdır. İleri seviyelerde davranış bozukluklarına, havale, koma ve hatta ölüme sebep olabilir.
  • İkinci sonuç; dokularda sıvı kaybı na bağlı olarak basınç bozukluğu. Dolaşım bozukluğuna bağlı şoka sebep olabilir.

Alkol

Alkol yüksek oktanlı bir yakıttır fakat sadece karaciğerde ve çok yavaş sentezlenir. Alkolden sağlanan enerji yağa dönüştürülür ve fazla tüketimi karaciğer bozukluğuna sebep olur. İdrar söktürücü olduğu için dehidrasyona sebep olur, C ve B vitaminlerini tüketir. Aşırı tüketimi aerobik
kapasiteyi düşürür ve motor fonksiyonları bozar.

Kaynak: http://www.brianmac.co.uk/drinks.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder